czwartek, 12 września 2013

Cukinia do miesa -festiwal cukinii cz 3

Cukinia nadal kroluje w mojej kuchni i spizarni.
Robie ja na wszelkie mozliwe sposoby.Na slodko na ostro na surowo ,jako salatki i dodatek do mies.
Wlasnie skonczylam robic taka wytrawnna o zdecydowanym smaku .
Moze byc idealnym dodatkiem do pieczonego miesa.Moze rowniez posluzyc jako sos do ryzu lub makaronu.
Swietnie przechowuje sie zapasteryzowany w sliokach.

 Przepis na cukinie do miesa

3 kg mlodej cukinii ze skorka
olej do smazenia
1 kg obranej i pokrojonej w kostke cebuli
sos sojowy wedlug wlasnego uznania
2 duze lyzki vegety lum ziarenek smaku
1 duzy lub 2 male koncentratty pomidorowe
2 luzeczki slodkiej mielonej papryki
imbir mielony do smaku
3 glowki drobno posiekanego czosnku
sol
pieprz
suszone ziola

Cukinie umyc i pokroic ze skorka w kostke.
wszystkie skladniki podsmazyc na oliwce ,a nastepnie dusic do miekkosci.
U mnie wszystko sie rozgotowalo ,a czesc cukinii zachowala sie w calosci.
Na koniec dodac przecier i wszystkie przyprawy
Podusic jeszcze kilka minut.
Wlozyc do sloiczkow i zapasteryzowac 20 minut.
Wazne jest aby cukinia byla mloda i nie miala zbyt twardej skorki.

Zycze smacznego i zapraszam na kolejne jesienne smakolyki .

1 komentarz:

  1. Aż mi ślinka poleciała! To cukinia zdecydowanie w moim guście.Przepis zapisany :-)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń