piątek, 9 sierpnia 2013

Czerwona borowka-lesny smakolyk w sloiczku.

Czerwone borowki nie sa zbyt popularne.Malo kto kupuje je i zadaje sobie troszke trudu aby cos z nich zrobic.
Kiedy w sobote na rynku  trafilam na pana ktory stal i az prosil sie, aby kupic je od niego, bylam bardzo zdziwiona .Cena byla o polowe nizsza niz na jagody i zero zainteresowania.
Kupilam wiec wszystkie jakie mial i szybko zaladowalam je do sloiczkow.
Smak ich towarzyszy mi od dziecka i nie wyobrazam sobie pasztetu lub indyka bez dodatku borowek.





Borowki z jablkami

2 kg borowek
4 -5 szklanek cukru
1 kg jablek-ugotowanych na przecier

Z cukru i pol szklanki wody ugotowac syrop na gesto 
Borowki zalac goracym syropem i smazyc okolo pol godziny mieszajac.
Dodac rozgotowane jablka i dalej smazyc kolejne 15 minut.
Odstawic aby odparowalo i nastepnie mozna jeszcze przesmazyc.
Zapasteryzowac w sloiczkach .

Tak zrobione borowki idealnie pasuja jako dodatek do miesa drobiowego.Szczegolnie zima w okolicy swiat
chetnie siegamy po tem specjal.
Idealnie komponuje sie tez ich smak z roznego rodzaju pasztetami.


3 komentarze:

  1. Borówki super ! Uwielbiam borowki ale nigdy ich nie robiłam sama i teraz podsunełaś fajny przepis dzięki.Sernik na zimno z Twojego przepisu REWELACJA !Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Borówki to niebiański przysmak! Mama robiła, a myśmy e wyjadali z apetytem. Oczywiście były przeznaczone na super okazje. Sama nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam borówki i żurawinę:)) mniam,mniam:)) dziękuję za przepis:))
    Ps.zlikwiduj proszę weryfikację:)))

    OdpowiedzUsuń