środa, 28 sierpnia 2013

Cukiniowy pasztet -maly festiwal cukinni.

W moim ogrodzie zapanowala kleska urodzaju na cukinie.Juz od miesiaca jemy ja pod roznymi postaciami..
Szukam roznych przepisow na to wspaniale warzywko.Okazuje sie ze nalezy ono do bardzo uniwersalnych .
Mozna z niej ugotowac leczo ,upiec pyszne ciasto ,czy usmazyc placuszki..
Ostatnio wpadl mi przepis a wlasciwie klika przepisow na pasztet  zcukinni.Poskladalam je po swojemu troszke dodalam troszke odjelam i pasztet gotowy

 Przepis na pasztet z cukinii.

3 pelne szklanki cukinii
30 dkg pieczarek
3 marchewki surowe obrane
2 srednie cebule
25 dkg sera zoltego
5 jajek
1 szklanka kaszy manny
peczek pietruszki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka bulki tartej
soli pieprz
ziola do smaku
imbir
galka muszkatalowa.

Sposob wykonania

Cukinie scieramy ze skorka na grubej tarce.Cukinia musi byc mlodziutka aby skorka byla miekka.
Tak samo scieramy ser, pieczarki ,cebule ,marchew.
wszystko mieszamy dodajemy reszte skladnikow .Bialka osobno ubic na piene na sztywno i na koncu dodac i wymieszac.Pietruszke pokrioc drobniutko.dodac do calosci.wszystko doprawiamy wedlug uznania.
Na ta ilosc skladnikow potrzebna jest korytko do babki 12cm na 40 cm.
Wylozyc korytko papierem do pieczenia i wlozyc cala mase.
Piec okolo 1 godz w temperaturze 180 do 200 stopni.
Ja moj pasztet po 45 minutach wyjelam z foremki obrocilam do gory nogami i opieklam z wierzchu kolejne 15 minut.

Pasztet mozna jesc na zimno do chlebka .Idealnie tez smakuje na cieplo i wtedy moze byc osobnym daniem.
Mysle ze taka potrawa na konie lata i poczatek jesieni bedzie czyms dobrym i oryginalnym.Ja osobiscie z pewna rezerwa podchodzilam do tego przepisu.Okazalo sie ze nie potrzebnie ,bo danie to zagoscilo na dobre w moim domu.
W kolejnym wpisie zapraszam na Galaretke z cukinii.
Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego .

3 komentarze:

  1. Ja też przerabiam ją jak mogę. Ostatnio moi znajomi przyjechali z Włoch i tam zajadali się frytkami z cukinii. Robi sie tak samo jak z ziemniaków, tylko przed włozeniem do oleju obtacza sie w mące. Nie próbowałam, ale brzmi nieźle. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam keczup z cukinii, rewelacyjnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie cukinie a, ze wybieram sie na zakupy to wiem, czym bede zajeta jutrzejszego dnia - zrobie ten smakolyk bo na fotce wyglada wielce smacznie … tooo zaskocze znajomych. :)
    Bette

    OdpowiedzUsuń