czwartek, 25 lipca 2013

Agrestowe ciasto na kruchym spodzie

Pozostaje caly czas w nastroju na owocowe ciasta.Takie na te upaly chyba sie najlepiej sprawdzaja.
Najlepsze na ta pore i w tym owocowym zestawie sa ciasta na kruchym spodzie.Jakos ostatnio bardzo nam smakuja i ciesza sie popularnoscia.
Kolejne agrestowe ciasto tego lata zagoscilo wiec w mojej kuchni.

Kruche ciasto

40 dag maki pszennej
3 lyzki cukru
15 dagmasla
3 zoltka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Mus agrestowy

1 kg ladnego agrestu
300ml soku z jablek
6dag maki kartoflanej
10 dag cukru
szczypta cynamonu-nie za duzo

Zagniesc gladkie kruche ciasto i wstawic na kilka godzin do lodowki.
Agrest umuc i obrac.
W polowie szklanki z sokiem jablkowym rozrobic make kartoflana.Reszte soku zagotowac z pozostalymi skladnikami.Calosc polaczyc i ugotowac mus -budyn agrestowy
Wystudzic.

Ciasto wylozyc na blaszke.U mnie byla to okragla tortownica 26 cm srednicy.
Podpiec na zloty kolor w temp 180 stopni
Nastepnie wylozyc zimny mus
Piec kolejne 15 20 minut.
Na koniec polozyc na wierzch piane ubita z 3 bialek i 4 lyzek cukru i sokiem z cytryny -kilka kropel
Posypac calosc posiekanymi orzechami wloskimi.
Zapiekac jeszcze raz calosc okolo 10 do 15 minut.


Przepis na to ciasto pochodzi z ze starej broszurki z 2006 roku -Przepisy czytelnikow
Pieke je juz kilka lat i kazdego lata chetnie do niego wracam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz