wtorek, 9 lipca 2013

Migdalowe ciasto z porzeczkowa pianka

Wczoraj kupilam koszyczek pieknych porzeczek.Sezon na te owoce mamy juz na calego.
Bardzo zaluje ze nie mam w ogrodzie swoich wlasnych.
Jakos do tej pory mi to umknelo.
Jesienia musze wsadzic sobie kilka krzaczkow tych wspanialych owocow.
Nie ma nic lepszego w letnie upaly jak kwasny smak i orzezwienie
Dzisiaj kiolejne letnie ciasto idealne na gorace dni.

Przepis na kruche migdalowe ciasto

 25dkg maki pszennej
2 duze zoltka
10dkg cukru pudru
20 dkg margaryny lub masla
1 lyzeczka cukru waniliowego

Z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto ,schlodzic je w lodowce ojkolo 2 godz.
Tortownice 26 cm srednicy wylozyc papierem.
Wykleic tortownice ciastem i uformowac rant.
Ciasto podpiec na zloty kolor.

7-8 dkg migdalow sparzyc obrac ze skorki i pokroic w slupki.
Wymieszac z 1 lyzka bulki tartej i posypac podpieczone ciasto.


3 bialka ubic z 15 dkg cukru na sztywna piane.
0,5 kg porzeczekumyc oczyscic wymieszac z lyzka maki kartoflanej.Polaczyc z piana i delikatnie wymieszac.
Piane wylozyc na ciasto z migdalami.
Wierzch posypac platkami migdalowymi.Wlozyc ciasto do piekarnika i zapiekac okolo 30 minut.Nalezy uwazac ,Aby platki sie za mocno nie zrumienily.


Ciasto nalezy do tych prostych i latwych.nie ma w nim zadnych skomplikowanych produktow.Przepis dawno temu znalazlam w gazetce" Przepisy czytelnikow."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz