niedziela, 7 lipca 2013

Rabarbarowa babka.

Rabarbar pomalutku konczy swoje krolowanie w tym roku.Mozna go jeszcze spotkac ,ale juz jest go coraz mniej.Na nastepne smakolyki o kwasnym smaku bedziemy musieli poczekac do nastepnego roku.Tymczasem udalo mi sie jeszcze upiec rabarbarowa babke.
Powiem szczerze ,ze nie bylam przekonana do takiej kompozycji.
Okazalo sie jednak ,ze ciasto w smaku bylo bardzo dobre.Slodka babka przelamana lekka kwasna nuta nawet mi sie udala.

 Przepis na babke z rabarbarem.

2 szklanki maki pszennej
1.5 szklanki maki kartoflanej
3/4 szklanki cukru
20 dkg margaryny
4jajka
1/2 szklanki smietany 18 %
cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
70 dkg rabarbaru.

Rabarbar dokladnie wyplukac obrac i pokroic w kostke.
Jajka z cukrem waniliowym i zwyklym ubic na puch.
Margaryne stopic i ostudzona wlac delikatniedo ubitych jajek.
Nastepnie dodac obie maki i proszek.Delikatnie wszystkie skladniki wymieszac.Nastepnie dolozyc do wszystkiego smietane.Ponownie wymieszac.Pokrojony rabarbar popruszyc maka ,wrzucic do ciasta i dokladnie wymieszac.
Podluzna blaszke do pieczenia babki wylozyc papierem do pieczenia i wylozyc rowno ciasto
Piec w temperaturze 180 stopni okolo 1 godzine.
Po upieczeniu posypac wierzch cukrem pudrem.

Zycze milego tygodnia i samych slonecznych lipcowych dni.

1 komentarz: