Kruche ciasto
3szklanki maki
25 dkg margaryny
0,5 szklanki cukru
4 zoltka
2lyzeczki proszku
3 lyzki smietany
Ciasto zagniesc i wstawic na 2 godziny do lodowki
Po dwoch godzinach polowe ciasta zetrzec na tarce i wykleic nia blaszke.podpiec na zloty kolor okolo 20 minut
Z bialek ubic na sztywno piane z 1 szklanka cukru
Na podpieczony spod wylozyc 0,.5 kg porzeczek
Na porzeczki rozlozyc piane z bialek
Na calosc zetrzez na tarce reszte schlodzonego kruchego ciasta
Piec calosc 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto to tradycyjny skubaniec idealny do komponowania z sezonowymi owocami.Mnie osobiscie bardzo smakuje.Teraz czekam na wisnie i bede go piec z wisniami i kakao.
Pozdrawiam i zapraszam do poprobowania.
Ciacho pysznie wygląda - a te porzeczki ach co by człowiek nie zrobił żeby teraz zjeść - jutro spróbuję taki upiec ale no nie mam porzeczek mogą być jagody?
OdpowiedzUsuńMaria
Pewnie ,ze moga.Tez na pewno bedzie dobry.
Usuń