Przepis na kruchy spod
Pieklam na tortownicy o srednicy 26 cm
okolo 3o dkg maki
15 dkg margaryny
3plaskie lyzki cukru 2 male jajka
pol lyzeczki proszku
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i wlozyc na 2 godziny
Wierzch ciasta
60 dkg agrestu-umyc obrac i obgotowac w wodzie z dwoma lyzeczkami cukru.
Odcedzic i wystudzic.
budyn smietankowy na pol litra mleka ugotowac oslodzic i polaczyc z trzema zoltkami.
Ciastem z lodowki wylozyc blaszke wyklejajac dno i boki.Podpiec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na zloty kolor.Na podpieczone ciasto wylozyc nasz ugotowany budyn .Na to polozyc zimny agrest.Z pozostalych z budyniu bialek ubic piane z15 dkg cukru pudru .Sztywna wylozyc na agrest.ciasto wstawic do piekarnika i zapiekac w 180 -200 stopniach az beza zrobi sie lekko zlotawa. U mnie trwalo to okolo 15 minut
Przepis na to ciasto znalazlam bardzo dawno w jakiejs gazecie .Pieke go zawsze kiedy jest sezon na agrest.
Mysle ,ze mozna go upiec rowniez z ladnego agrestu z kompotu.
Super, ale agrest właśnie zjedzony. A z wiśniami można?
OdpowiedzUsuńTak do konca to nie wiem czy mozna bo nie probowalam z wisniami.Moze lepiej wisnie lekko podsmazyc i dopiero wtedy.Nie wiem czy swieze nie beda mialy za duzo soku.
Usuń