czwartek, 4 lipca 2013

Agrestowe ciasto pod biala kolderka.

Wreszcie mozna wybierac w sezonowych owocach .Wszystkiego jest do koloru do wyboru.Bedac dzisiaj na ryneczku kupilam agrest.Bardzo chcialam upiec cos z tymi owocami.Moim zdaniem ma jeden z lepszych smakow do letnich lekkich kruchych ciast.W polaczeniu z budyniem tworzy idealny duet.U mnie zniknelo bardzo szybko.Smakowalo wszystkim.

                                                                                                                                                                                                       
Przepis na kruchy spod
                       
  Pieklam na tortownicy o srednicy 26 cm

 okolo 3o dkg maki
 15 dkg margaryny  
 3plaskie lyzki cukru 2 male jajka
 pol lyzeczki proszku
   Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i wlozyc na 2 godziny
                      
Wierzch ciasta

60 dkg agrestu-umyc obrac i obgotowac w wodzie z dwoma lyzeczkami cukru.
Odcedzic i wystudzic.
 budyn smietankowy na pol litra mleka ugotowac oslodzic i polaczyc z trzema zoltkami.
                           Ciastem z lodowki wylozyc blaszke wyklejajac dno i boki.Podpiec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na zloty kolor.
Na podpieczone ciasto wylozyc nasz ugotowany budyn .Na to polozyc zimny agrest.Z pozostalych z budyniu bialek ubic piane z15 dkg  cukru pudru .Sztywna wylozyc na agrest.ciasto wstawic do piekarnika i zapiekac w 180 -200 stopniach az beza zrobi sie lekko zlotawa.  U mnie trwalo to okolo 15 minut      

Przepis na to ciasto znalazlam bardzo dawno w jakiejs gazecie .Pieke go  zawsze kiedy jest sezon na agrest.
Mysle ,ze mozna go upiec rowniez z ladnego agrestu z kompotu.

2 komentarze:

  1. Super, ale agrest właśnie zjedzony. A z wiśniami można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do konca to nie wiem czy mozna bo nie probowalam z wisniami.Moze lepiej wisnie lekko podsmazyc i dopiero wtedy.Nie wiem czy swieze nie beda mialy za duzo soku.

      Usuń