piątek, 5 lipca 2013

Skubaniec z porzeczkami

 Ten tydziemn uplywa mi juz bardzo wakacyjnie i owocowo.Pogoda dopisuje ,wiec wszyscy moi domownicy chetnie siegaja po lekkie ciasta typowo letnie.Mnie jak na razie chec pieczenia nie opuszcza wiec powstal letni skubaniec.

 Kruche ciasto
3szklanki maki
25 dkg margaryny
0,5 szklanki cukru 
4 zoltka 
2lyzeczki proszku
3 lyzki smietany 

Ciasto zagniesc i wstawic na 2 godziny do lodowki
Po dwoch godzinach polowe ciasta zetrzec na tarce i wykleic nia blaszke.podpiec na zloty kolor okolo 20 minut 

Z bialek ubic na sztywno piane z 1 szklanka cukru

Na podpieczony spod wylozyc 0,.5 kg porzeczek
Na porzeczki rozlozyc piane z bialek
Na calosc zetrzez na tarce reszte schlodzonego kruchego ciasta
Piec calosc 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto  to tradycyjny skubaniec idealny do komponowania z sezonowymi owocami.
Mnie osobiscie bardzo smakuje.Teraz czekam na wisnie i bede go piec z wisniami i kakao.
Pozdrawiam i zapraszam do poprobowania.

2 komentarze:

  1. Ciacho pysznie wygląda - a te porzeczki ach co by człowiek nie zrobił żeby teraz zjeść - jutro spróbuję taki upiec ale no nie mam porzeczek mogą być jagody?
    Maria

    OdpowiedzUsuń